Home knop niet gevonden :(
no navicon found no close icon found
Home knop niet gevonden :(

Hoe ziet een les eruit

Je krijgt privé- of groepsles

De lessen duren een half uur of drie kwartier per week. Ze vinden plaats van maandag tot en met donderdag tussen 13.00 en 22.30 uur. Er zijn ook lessen van een uur voor groepen van drie mensen.

In principe zijn lessen van 30 minuten al voldoende. Het voordeel van lessen van 45 minuten is dat je dieper op de stof in kunt gaan.

Voor kinderen zijn lessen van 30 minuten aan te raden.

Het is ook mogelijk om met zijn tweeën of drieën de lessen te volgen. In het geval van groepslessen is het natuurlijk handig als je gitaar leert spelen met mensen die ongeveer dezelfde smaak, ideeën en aanleg hebben. Voor twee personen is de tijdsduur drie kwartier; en met drie personen heb je een uur nodig.

In de lessen nemen we door wat je hebt geoefend in de afgelopen week. Maar nog belangrijker is dat je weet wat je de komende week moet doen en vooral hoe.

Het is belangrijk dat je regelmatig oefent: iedere dag een half uur. Dit levert meer resultaat op dan 1 keer per week 3,5 uur oefenen. Voor kinderen is 15 - 20 minuten per dag al genoeg.

 

Eigen muziek

Voor de meeste muziekstijlen geldt dat het naspelen van muziek waar je graag naar luistert de beste en snelste manier van werken is. Mijn ervaring is dat dit motiverend werkt: je hebt plezier in het oefenen, omdat je muziek speelt die je goed kent. Hierdoor zul je vaker, beter en gerichter oefenen. Ook kom je op deze manier sneller tot goede resultaten. In de les werken we met de door jou zelf meegenomen muziek.

Bovendien leer je op deze manier vanaf het begin je eigen oren goed te gebruiken, iets wat erg belangrijk is.

Meestal schrijf ik de muziek uit in akkoordsymbolen of tabulatuur.

Verder neem ik de te oefenen gitaarpartij op. Waarbij ik dan ook nog instructies kan geven. Dit werkt enerzijds als extra geheugensteun, maar je zult ook merken dat je die opnames steeds anders gaat beluisteren.

Je zult merken dat dit een leuke, snelle en effectieve manier van werken is.

 

Les benodigdheden

Wat neem je mee naar de les

Dit neem je mee naar de les:

 • Je gitaar.
 • CD's / smartphone met de muziek die je graag wilt leren spelen.
 • Smartphone / tablet, voor opnames en instructies.
 • Je les materiaal (in een map).
 • Een plectrum (Jim Dunlop, 1mm = zwart, nylon).
 • Een capo.

Dit gebruik je thuis:

 • Voetbankje.
 • Versterker (10 Watt of meer), als je elektrisch speelt.
 • Gitaar standaard.
 • Bladmuziek standaard.
 • Een stem apparaat.

De aanschaf van je eerste gitaar

Een goede gitaar kun je in de winkel vinden vanaf €150 euro. Een versterker vanaf ongeveer €125 euro. (10 Watt of meer).

Vaak zijn er beginnersets in de aanbieding: een elektrische gitaar met versterker, snoer en gitaarhoes.

De klassieke of Spaanse gitaar, met nylon snaren, is makkelijker voor kinderen. Een goede gitaar voor een zeer jonge gitarist is een 3/4 model, dit is een kleiner instrument. Kinderen vanaf ongeveer 10 jaar kunnen ook een gitaar van normale omvang gebruiken, in combinatie met een capo. Een capo is een klem die de hals "korter" maakt.

Benodigdheden voorbeelden

Capo

Plaatje voor capo ontbreekt :(

Plectrum

Plaatje voor plectrum ontbreekt :(

Voetbank

Plaatje voetbank ontbreekt :(

Een gratis proefles

Voordat de lessen van start gaan, vindt er eerst een kennismakings- en oriënteringsgesprek plaats. Hierin wordt duidelijk wat je kunt verwachten van de gitaarlessen.

We kijken naar de plannen en wensen die je hebt voor gitaar spelen, het soort muziek dat je wilt leren spelen en wat er voor nodig is om dat te bereiken.

Wil je het liefste de muziek leren spelen uit je eigen collectie, of maak je liever gebruik van lesboeken.

Wil je wel of geen noten leren lezen, speel je het liefst akoestisch of juist elektrisch, etc. Deze keuzes hangen samen met het soort muziek dat je wilt gaan spelen.

Ik zal je vertellen over wat ik je te bieden heb, mijn motivatie en doelen. Verder zal ik de verschillende mogelijkheden en stijlen op de gitaar laten zien en horen.

Samen zoeken we een invulling van de lessen die het beste bij jou en je muzikale voorkeur past.

Natuurlijk is de kenningsmaking geheel vrijblijvend.

Kosten en tarieven

Een cursusjaar bestaat in totaal uit 40 lesweken. Deze lesweken komen overeen met de lesweken in het Voortgezet Ondwerijs Noord Holland.

Afgezien van de zomer-, herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakantie plus een aantal feestdagen, wordt er dus wekelijks les gegeven.

Gedurende het hele cursusjaar is het mogelijk te starten met de lessen.

De opzegtermijn is 3 maanden en gaat in op de eerste dag van de volgende maand. Opzeggen dient schriftelijk te gebeuren.

Bij verhindering van een les dient de leerling dit zo spoedig mogelijk te melden. Bij verzuim van de docent worden de lessen ingehaald of verrekend.

Bij verzuiming blijft lesgeld verschuldigd, hiervan wordt alleen afgeweken als opzegging plaats vindt op grond van medisch advies. In dat geval dient een originele verklaring van de behandelend geneeskundige te worden overlegd. Bij verzuim van de docent wegens arbeidsongeschiktheid wordt het lesgeld vanaf de 1ste niet genoten les gerestitueerd.

Het lesgeld dient voor de 1ste van de maand voldaan te zijn. (jaarlijks dient dit 12 maal te gebeuren).

Betaling bij voorkeur via automatische betaling op:

 • ING: NL 95 INGB 000 4186 188

Betalen kan ook contant. Indien betaling niet op tijd plaatsvindt, vervalt het recht op gitaar les, de betalingsplicht blijft echter bestaan. De lessen woden hervat na voldoening van het achterstallige lesgeld.

De les overeenkomst.

Tarieven

 • € 75,- per maand, voor wekelijkse lessen van een half uur.
 • € 110,- per maand, voor wekelijkse lessen van drie kwartier.
 • € 130,- (pp. € 65) per maand, voor wekelijkse groepslessen (2 personen), van drie kwartier.
 • € 165,- (pp. € 55) per maand, voor wekelijkse groepslessen (3 personen), van drie kwartier.
 • € 27,50 voor een incidentele les van een half uur.
 • € 40,- voor een incidentele les van een drie kwartier.

Voorbereiden voor conservatorium

Er is ook de mogelijkheid om je voor te bereiden op het toelatingsexamen, indien je naar de rockacademie wilt of als je jazz of klassieke muziek wilt volgen aan het conservatorium.

Deze voorbereiding bestaat uit theoretische- en praktische ondersteuning. De gitaartechniek wordt uitgebreid getraind en ook komen harmonieleer, solfège en muziektheorie komen aan de orde. Hoe lang deze voorbereiding duurt is afhankelijk van het talent, niveau en studietempo van de leerling.

Bij klassiek gitaarles wordt een repertoire opgebouwd met voordrachtstukken en etudes uit verschillende stijlperioden.

Bij elektrisch gitaarles wordt geleerd om in verschillende hedendaagse stijlrichtingen te kunnen improviseren, begeleiden en arrangeren.